Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Πρέσβης Βραζιλίας: ''Δεν βλέπω κανένα μειονέκτημα στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων"

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 23:00:00




Από http://www.newtimes.gr - Ο πρεσβευτής της Βραζιλίας κ. Edgard Antonio Casciano φιλοξένησε τη newtimes στη βραζιλιάνικη πρεσβεία της Αθήνας και μίλησε με ειλικρίνεια για τις σχέσεις των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα.

Ούτε η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν στάθηκε εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία της Βραζιλίας. Με το χρέος στο 36% του ΑΕΠ και με 375 εκατ. δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα, η Βραζιλία ξεπερνάει την παγκόσμια ύφεση βαδίζοντας ολοταχώς σε αναπτυξιακή τροχιά. Με αυτόν τον τρόπο ο Βραζιλιάνος πρεσβευτής σχολίασε την οικονομική κατάσταση της χώρας του. Επιπλέον έκανε εκτενή αναφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, εστιάζοντας κυρίως στη ναυτιλία και στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Βραζιλία. Αναφέρθηκε επίσης στον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών και ότι έχουν πολλά να διδαχθούν από την ελληνική εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει τις ομοιότητες των λαών, όπως επίσης και τις ομορφιές της χώρας μας. Ας τον παρακολουθήσουμε:

Συνέντευξη στη Νίνα Μαλανδράκη

Πιστεύετε πως η πρόσφατη οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τη Βραζιλία; Η κρίση έχει επηρεάσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών; Πόσο δυνατοί είναι οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ τους;

.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός και παραδοσιακός οικονομικός συνεργάτης της Βραζιλίας. Η κρίση όμως επηρέασε τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Το 2006 το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών μας ήταν 411 εκατ. δολάρια. Το 2013 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 266 εκατομμύρια.

Ελπίζω πως οι εταιρείες μας θα αυξήσουν και θα εμπλουτίσουν τις συναλλαγές τους τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξάνουν τις εξαγωγές ελαιόλαδου προς τη χώρα μας. Η Βραζιλία είναι μια μεγάλη και δυναμική αγορά για το ελαιόλαδο. Και άλλες αγορές έχουν επίσης αρχίσει να αναπτύσσονται. Πρέπει να επισημάνω την αγορά κρασιού, στην οποία η Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστική και μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της.

Πέρα από τους εμπορικούς δεσμούς, υπάρχουν και άλλοι τομείς, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, όπου οι οικονομικοί δεσμοί έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.

.

Υπάρχει ενδιαφέρον για διμερείς σχέσεις; Αν ναι, σε ποιους τομείς; Σκέφτεται η χώρα σας να επενδύσει σε αυτούς τους τομείς;

.

Θα αναφέρω ξανά τον τομέα των ναυτιλιακών συνεργασιών. Οι Έλληνες εφοπλιστές και ναυπηγοί αυξάνουν τη συμμετοχή τους στη βιομηχανία πετρελαίου της Βραζιλίας, κυρίως σε δραστηριότητες για την υποστήριξη της θαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου. Επίσης η ελληνική ναυτιλία έχει επωμιστεί και τη μεταφορά ενός μεγάλου μεριδίου των εξαγωγών της Βραζιλίας, ιδίως σε προϊόντα σόγιας και σιδηρομεταλλευμάτων.

.

Ποια είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους Βραζιλιάνους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το αντίστροφο;

.

Υπάρχει σημαντική ροη Βραζιλιάνων τουριστών στην Ελλάδα, παρά την απουσία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Σχεδόν 30.000 Βραζιλιάνοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Η Βραζιλία είναι η κύρια πηγή Λατινοαμερικάνων τουριστών στην Ελλάδα και υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί περαιτέρω αυτή η ροή.

Οι Βραζιλιάνοι μάλιστα ταξιδεύουν πλέον περισσότερο. Από το 2000 και μετά έχει δημιουργηθεί μια νέα μεσαία τάξη Βραζιλιάνων με αυξανόμενη αγοραστική δύναμη και με διάθεση να επισκέπτονται νέους προορισμούς. Επίσης το άνοιγμα νέων αεροπορικών γραμμών, όπως η σύνδεση του Σάο Πάολο με την Κωνσταντινούπολη, συνέβαλε στην αύξηση Βραζιλιάνων τουριστών στην ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη, ο αριθμός Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται τη Βραζιλία είναι μικρότερος και κυμαίνεται περίπου στις 6.000 κάθε χρόνο. Πιστεύω βέβαια πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο κοντινό μέλλον. Ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών μας εγκαταστάσεων καθώς και η προβολή της χώρας μας από το τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2016 θα αναπτερώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τη Βραζιλία.

Η Βραζιλία σκοπεύει να επεκτείνει την τουριστική βιομηχανία της τα επόμενα χρόνια και, σε σχέση με αυτό, έχουμε πολλά να διδαχθούμε από την ελληνική εμπειρία. Το 2013 η εισροή τουριστών στην Ελλάδα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Βραζιλίας.

.

Τι αναμένετε από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων; Ποια μέτρα θα πάρετε ώστε αυτό το γεγονός να μην αποβεί μοιραίο για την οικονομία;

.

Όπως επεσήμανα και προηγουμένως, η ενίσχυση του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός στόχος για μας. Η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων όπως το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 έχουν βοηθήσει να προβάλουμε την εικόνα μας προς τα έξω, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου κυπέλλου του 2014 επενδύσαμε πιο πολύ στον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, στη βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς στις διοργανώτριες πόλεις, στην ανακαίνιση και κατασκευή μοντέρνων σταδίων και στην επέκταση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο επίσης επενδύουμε στη μαζική μεταφορά και στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και στον εκσυγχρονισμό του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης.

Επιπλέον έχουμε φροντίσει να αναδείξουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρίο και έχουμε επενδύσει στην ίδρυση νέων πολιτιστικών εγκαταστάσεων, όπως το Μουσείο του Ριο, το Μουσείο του αύριο και το Μουσείο εικόνας και ήχου.

Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος να παρασυρθούμε σε πολύ δαπανηρά έργα, γεγονός που θέλουμε να αποφύγουμε. Επίσης πιστεύω πως ξοδεύοντας πολλά για την κατασκευή ή τη διατήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων δεν θα μας ωφελήσει κάπου. Τέλος, θεωρώ ότι, μετά το πέρας των Αγώνων, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε την παραγωγική χρήση όλων των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων που θα έχουμε ολοκληρώσει.

.

Πώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση η χώρα σας; Ποιες είναι οι προκλήσεις για τη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας κυρία Ντίλμα Ρούσεφ, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να αποφύγει αξιολογήσεις που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα;

.

Από το 2004 ως το 2011 οι επιδόσεις της οικονομίας μας ήταν πολύ καλές. Από το 2012 όμως η οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Εν τω μεταξύ η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση. Παρ’ όλα αυτά έχουμε πόρους να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες αποτελεσματικά. Το δημοσιονομικό χρέος μας αποτελεί μόνο το 36% του ΑΕΠ και έχουμε πάνω από 375 εκατ. δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ χαμηλό (γύρω στο 5%), ενώ οι κοινωνικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω πως η οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί την επόμενη χρόνια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και της ανάπτυξης των υποδομών. Εξάλλου οι επενδύσεις για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από πολύ βαθιά νερά, από τις λεγόμενες pre-salt περιοχές, θα ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτά με τη σειρά τους την οικονομία. Αυτή η βελτίωση της ανάπτυξης θα έχει θετικά αποτελέσματα και στη μακροοικονομική ισορροπία.

.

Πόσον καιρό βρίσκεστε στην Ελλάδα; Ποια μέρη έχετε επισκεφθεί και ποια από αυτά σας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση;

.

Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι αποσπασμένος στην Αθήνα. Υπηρέτησα εδώ από το 1994 ως το 1997 ως αναπληρωτής αρχηγός της αποστολής. Αξίζει να σημειωθεί ο εκσυγχρονισμός της πόλης σας αλλά και ολόκληρης της χώρας τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Έχω ήδη επισκεφθεί πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα αγαπημένα μου μέρη στην Αθήνα είναι το Μοναστηράκι και ο λόφος του Φιλοπάππου. Από την Ελλάδα γενικά οι Δελφοί, ο Μιστράς και η Μάνη είναι τα μέρη που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική κουζίνα; Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;

.

Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ πλούσια και υγιεινή. Για μένα οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα της. Πριν από μερικούς μήνες το globo tv, το βασικό τηλεοπτικό κανάλι της Βραζιλίας, προέβαλε μια εκπομπή βασισμένη στην ελληνική κουζίνα της Κρήτης, βρίσκοντας μεγάλη απήχηση από το βραζιλιάνικο κοινό.

.

Πείτε μας τη γνώμη σας για τους Έλληνες. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά τους;

.

Βλέπω πολλές ομοιότητες μεταξύ Βραζιλιάνων και Ελλήνων. Και οι δύο λαοί είμαστε θερμοί, φιλικοί, γενναιόδωροι, δημιουργικοί και ειλικρινείς.

Δεν βλέπω κανένα μειονέκτημα στα παραπάνω χαρακτηριστικά! Μάλιστα μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά!

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πρέσβης Βραζιλίας: ''Δεν βλέπω κανένα μειονέκτημα στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων"

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: